Zdroj: http://www.luxfery.net/2015_www/index.php?a=news/falconnier-u-luxfery.net  •  Vydáno: 20.12.2019 17:40  •  Autor: LUXFERY.net

FALCONNIER Nr. 9 - REALIZACE PAŘÍŽ

FALCONNIER Nr. 9 - REALIZACE PAŘÍŽOd roku 2013 realizujeme konstrukce z historických replik FALCONNIER. U těchto konstrukcí zajišťujeme kompletní realizační činnost vč. výroby a dodávky replik foukaných skleněných tvárnic FALCONNIER. Bylo nám potěšením v letošním roce realizovat zakázku pro klienta z Francie ve formě sklobetonového stropu FALCONNIER Nr.9 v centru Paříže.

Hlavní zásluhu na celkovém výsledku skleněné tvárnice FALCONNIER mají především čeští skláři, kteří si opět výborně poradili s již zapomenutou technologií výroby a materiálem skloviny.

Výroba repliky FALCONNIER je malý zázrak. Malý zázrak bylo i získání velice zajímavé zakázky na realizaci sklobetonového stropu koupelny v centru Paříže pro zahraničního klienta. 

Předmětem zakázky byla výroba a dodávka montáže klenutého sklobetonového stropu ze tří dílců vč. finální povrchové úpravy osazených replikami tvárnic FALCONNIER Nr.1 s jednostranným dekorem v čirém lesklém provedení.

 

 

FALCONNIER Nr.9Zakázka sama o sobě byla malou výzvou, neboť se jednalo o realizaci zcela netradiční klenuté konstrukce z replik FALCONNIER Nr. 9, kde největším oříškem bylo vyřešení statiky desky a její pevnost. Po více jak měsíční přípravě výroby a návrhu konstrukce sklobetonové desky se vše povedlo tak, abychom byli schopni garantovat jak statickou tuhost klenbového dílce tak i jeho celkovou tuhost pro transport a minimalizaci možnosti poškození replik tvárnic vlivem tlaku. Dílce se tedy v konečné fázi vyráběly v jednom kuse jako obloukové dílce s integrovaným ocelovým rámem. Finální povrch se pak spároval VETROMALTOU.

FALCONNIER Nr.9

 

Asi největší výzvou byly záležitosti spojené s logistikou. Vyrobené dílce bylo nutné převézt bez poškození více jak 1100 km do centra Paříže. Nejtěžší část nás po té čekala na místě samotném. Dílce bylo nutné přesunout do 2.NP, což u historického domu znamenalo prakticky 4.NP při váze dílce 260-300 kg. Vzhledem k nemožnosti použití jakékoliv techniky na místě, museli být dílce transportovány ručně. Jak nám to šlo , můžete vidět ve videu na konci článku.

Poslední výzvou pak bylo dostat 250-300 kg dílce na pozice - střechu koupelny ve výšce 3m. K těmto přesunům jsme použily mechnický zvedák s nosností do 500 Kg a zdvihem 4 m. I přes složitou manipulaci s dílcem se nakonec vše podařilo a dílce byly osazeny do připravených ocelových profilů nakotvených na zdech koupelny.

 

 

Po 4 denní montáži na místě se nakonec vše podařilo a strop koupelny byl opravdu zajímavý v provedení s replikami FALCONNIER Nr.9. Zbývalo již dotáhnout detaily , provést barevný nátěr spár a krajů dílců, celkově sjednotit s okolními povrchy a realizace byla úspěšně za námi.

Referenční list s fotografiemi realizace zakázky naleznete zde: 

Krátký setřih - video s realizace můžete zhlédnout níže.